VIDEO – Još jedan apel iz Petrinje: NE nuklearnom otpadu u Dvoru

370

Uoči sjednice Općinskog vijeća Općine Dvor, na čijem se dnevnom redu nalazi i novi prijedlog Prostornog plana, petrinjski se gradonačelnik Darinko Dumbović 26. se ožujka sastao se s općinskim vijećnicima s kojima je razgovarao o najnovijim aktivnostima vezanim za izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori kod Dvora. Dumbović je nakon sastanka još jednom poručio kako nuklearni otpad u Sisačko – moslavačkoj županiji, na Trgovskoj gori, nije prihvatljiv.

„Došli smo do informacija i spoznaje kako će se na sutrašnjem Općinskom vijeću naći neke odluke koje su stavljene u okvire koji će „zacementirati i zabetonirati“ nešto što je za ovaj naš dio prestrašno, a to je odlagalište u Dvoru, u našoj Sisačko – moslavačkoj županiji. Područje od Kupe do Une je područje koje trajno zaostaje u razvoju, koje se devastira na sve moguće načine i koje nije perspektivno ako u njega dođe nuklearni otpad. Ako pogledamo sve ono što smo preživjeli kroz devastaciju ovog prostora, možemo doći do zaključka da nema nikakve odgovornosti niti poštovanja prema ovom prostoru niti prema onome što je narod preživio na ovom prostoru i kroz tu jednu ogromnu cijenu smo postali izgubljena vrijednost domovine Hrvatske“, kazao je Dumbović te poručio kako će donošenje određenih odluka na sjednici Općinskog vijeća, a potom i na višim razinama, dovesti do onoga čega se čitavo vrijeme pribojavaju te kako će to biti početak kraja.

 

VEZANE VIJESTI
Grad Petrinja počastio građane na Badnjak

„Ako bit to prošlo, onda ćemo morati dati prijedlog Vladi RH da ovo područje proglasi neperspektivnim područjem za budućnost i život svih ljudi, za mlade, za ekološku proizvodnju, odnosno za sve ono što smo naveli u našim strategijama. Sisačko – moslavačka županija će definitivno biti nepoželjna županija za bilo kakav normalan život“, ustvrdio je petrinjski gradonačelnik te najavio kako će nastaviti sa svojom borbom, tražit će partnera i u Hrvatskom saboru da nešto promijene, ali i Sisačko – moslavačkoj županiji, gradovima i općinama koji bi, smatra Dumbović, trebali donijeti deklaraciju u kojoj bi se točno navelo kako se protive toj lokaciji. Još jednom je ponovio kako brojni krajevi i regije štite svoja bogatstva i bore se kako bi ih proglasili kao nacionalne parkove, a „mi ćemo biti nacionalno nuklearno smeće“.

„Oni sad traže da je to od nacionalnog interesa da to smeće bude kod nas. Za grad Petrinju to nikada, bar dok sam ja gradonačelnik, neće biti prihvatljivo. Moj je stav otpočetka jasan. Još 2014. je Sabor odlučio kako je ta lokacija na Trogovskoj gori pogodna za potencijalno skladištenje. E, sad mi moramo vidjeti što znači to da to bude potencijalno skladište,a što da to kroz idućih  100 godina bude destinacija odlagališta nuklearnog smeća Europske unije“, zaključio je Dumbović.

Općinski vijećnik Branislav Joka pojasnio je kako su zabrinuti zbog 2. točke Dnevnog reda sjednice Općinskog vijeća, tj. Odluke o izmjeni i dopune odluke o donošenju Prostornog plana Općine Dvor pobrojavši pritom sve stavke Prostornog plana koje smatraju spornima.

VEZANE VIJESTI
Uskoro rekonstrukcija zgrade gradskog kupališta i izgradnja sportsko-rekreacijske zgrade

„Ja mislim da ako ovo sutra prođe da će to biti početak našeg kraja. Znači naš kraj se više neće razvijati i mi ćemo biti jedno smetlište. Slažem se u potpunosti s gradonačelnikom  da ćemo mi biti europsko smetlište. Tu je blizina Une.  Svi mali potočići se slijevaju u nju, preko puta se nalazi Novi grad u BiH i ljudi piju tu vodu, svi niz Unu pijemo tu vodu. Jasno je svima da je to jedna ekološka katastrofa“, rekao je Joka.

Još jedan općinski vijećnik izrazio je zabrinutost donošenjem novog Prostornog plana. Milan Ćalić smatra kako je taj prijedlog pravno zakamufliran te da se sve prebacuje na višu razinu, Županiju i državu. Postupke načelnika i općinskog vijeća drži kontradiktornim.

„Službena politika koju predstavlja načelnik i vijećnici koji su u većini mene u određenim trenutcima podsjeća na plemenski pristup. To je jedan isključivi autoritet načelnika kojem su vijećnici podložni, to su vijećnici SDSS-a koji vjerojatno imaju i političko uporište na višoj razini, međutim ne rade pravu stvar za narod. Kada god ih upitate u običnom razgovoru jesu li za odlagalište, svatko će vam reći, pa i načelnik, da nije. No taj isti načelnik Nikola Arbutina se niti jednom dosad u javnosti nije očitovao, dakle oglasio i izjasnio, javno rekao „mi smo protiv toga“, rekao je Ćalić.

VEZANE VIJESTI
I Petrinjci u akciji 100 dioptrijskih naočala za socijalno ugrožene

U borbu protiv odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada otpočetka je aktivno uključen Stožer za sprečavanje odlaganja nuklearnog otpada na području Općine Dvor koji je proveo brojne aktivnosti, podsjetio je ovom prigodom član Stožera Vlado Ribić.

„Ne želimo i nećemo radioaktivni otpad na području općine Dvor. Da budemom jasni u tom dijelu. Zbog toga je i formiran ovaj Stožer. Odmah se krenulo s prikupljanjem potpisa za peticiju. Imamo oko pet tisuća 600 potpisa građana koji su se izjasnili svojim potpisom da ne žele radioaktivni i nuklearni otpad na području općine Dvor. Organizirali smo u više navrata i prosvjede na kojima smo poslali istu poruku, da ne želimo nuklearni i radioaktivni otpad na tom području. Zašto ga ne želimo? To je trajno uskladištenje, što znači da dok postoji planet Zemlja, postoji i to nuklearno smeće. Bez obzira na mjere zaštite i sigurnosti koje su predviđene, mi smo za to da se ta lokacija izmjesti i mi kao Stožer dajemo prijedlog da se iznađe rješenje sa Slovenijom“, istaknuo je Ribić te najavio kako će nastaviti borbu da do odlagališta u konačnici ne dođe, a krajnji rezultat će, kako je zaključio, ovisiti o tome hoće li biti sluha od vijećnika, načelnika, predstavnika Županije i zastupnika u Saboru od kojih će tražiti svu moguću podršku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here