U SMŽ i dalje tri zaražena, Stožer poziva na odgovornost i poštivanje mjera

Održan sastanak županijskog Stožera sa Stožerima civilne zaštite gradova i općina

459
Arhiva Radio Banovine

U Sisačko-moslavačkoj županiji i dalje su tri osobe za koje je potvrđena zaraza koronavirusom, a stotinjak ih je u samoizolaciji, izvijestili su 19. ožujka iz županijskog Stožera civilne zaštite u Sisku. Župan Ivo Žinić je, nakon sastanaka sa Stožerima civilne zaštite gradova i općina, situaciju u županiji vezano za koronavirus ocijenio dobrom.

„Ovog trena možemo biti sretni što imamo svega tri osobe koje imaju pozitivan nalaz na koronavirus. Imamo stotinjak osoba u samoizolaciji koji uglavnom poštuju mjere koje su propisane, a po kojima ne smiju izlaziti niti imati kontakt s drugim osobama. Danas smo ovdje načelnicima stožera, ali i svima ostalima izjeli odluku koja je stupila na snagu o zabrani rada određenih ustanova, trgovina i ugostiteljskih objekata. Ona je poznata i molimo sve naše ugostitelje, djelatnike i vlasnike obrta da poštuju ovu odluku. Za njeno izvršavanje nadležni su stožeri civilne zaštite jedinica lokalne samouprave“, kazao je Žinić.

VEZANE VIJESTI
U susjednoj zemlji zbog dezinfekcije od koronavirusa završila na hitnoj

Stožer je, uz ostalo, preporučio da se broj djelatnika u javnoj upravi smanji za 50 posto, kontakti sa strankama svedu na minimum, a provode na distanci od dva metra i u što kraćem vremenu. Na sjednici županijskog stožera bilo je riječi i o pripremama za prihvat hrvatskih državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu, a njihov dolazak u Hrvatsku očekuje se u povodu Uskrsa. Osim mjera samoizolacije razmatra se i mogućnost smještaja većeg broja osoba u karantene na području gradova i općina, kazao je Žinić i istaknuo vrlo dobru suradnju lokalnih stožera te savjestan rad medicinskog osoblja u bolnicama i domovima zdravlja.

VEZANE VIJESTI
Ruže uz Međunarodni dan žena

„Pozivam sve one koji su dobili ovakve mjere, da moraju biti u samoizolaciji, da to ispoštuju, jer će u suprotnom doći do širenja koronavirusa. Želim pohvaliti rad našeg stožera i zahvaliti svim općinskim i gradskim stožerima na suradnji, doista se vrlo odgovorno ponašaju. Moram zahvaliti i našim zdravstvenim ustanovama, domovima zdravlja, naročito bolnicama, našoj bolnici Dr. Ivo Pedišić, koji uspješno provode sve mjere. Pozivamo i one stanovnike koji nemaju prijeke potrebe dolaziti liječniku, bilo da je riječ o kontrolnim pregledima ili nečem drugom, da odustanu od njih“, rekao je Žinić.

„Ako ćemo ispoštivati sve ove mjere narednih 30 dana, vjerujemo da će se stanje normalizirati i da ćemo kasnije moći normalno živjeti. Ovog trena smo u jednoj situaciji koja je vrlo ozbiljna, ali ne treba stvarati paniku. Normalno se živi, normalno se komunicira, ali pozivam sve na odgovorno ponašanje, jer ako ćemo se tako ponašati, vjerojatno nećemo imati veće posljedice“, poručio je župan.

VEZANE VIJESTI
VIDEO Ovako će izgledati online lekcije

Načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut, izjavio je kako je policija od početka epidemije zaprimila pedesetak dojava građana o kršenju mjera samoizolacije, nakon čega je potvrđeno 14 takvih slučajeva. Nakon početnih opomena policija sada prekršitelje prijavljuje inspekciji zbog eventualnih sankcija.

Hina / Radio Banovina

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here