Palenta je neizostavan dio hrvatske tradicionalne kuhinje, a može biti prilog ili glavno jelo.
Nekad je palenta bila tipično jelo siromašnog dijela stanovništva diljem Europe i na stolovima se nalazila više puta tjedno, a danas je pripremaju i otmjeni restorani te redovito poslužuju kao prilog uz mesna ili riblja jela.
Potrebno je:
-300 g palente odnosno kukuruznog brašna
-naribani sir (najbolje parmezan ili grana)
-maslac ili maslinovo ulje
-1 luk, sitno narezan
-100 g špeka ili pršuta, narezano na kockice
-oko 1,5 l vode
-1 žlica morske soli
Priprema:
1. U velikoj posudi zakuhati vodu i dodati morsku sol.
2. Palentu skuhati prema osnovnom receptu za kuhanje palente* (nekoliko redaka niže pogledajte kako se kuha palenta)
3. Zagrijati pećnicu na 200 do 225 °C.
4. U tavi rastopiti maslac ili maslinovo ulje i na njemu popržiti luk i pršut ili slaninu.
5. Palentu izliti u keramičku posudu za pečenje ili čekati da se ohladi pa izrezati na kocke i staviti u posudu.
6. Luk i pršut raspodijeliti po palenti i posuti naribanim sirom.
7. Peći u pećnici oko 20 do 30 minuta, dok se ne stvori smeđa korica.
* Osnovni recept za kuhanje palente:
5-6 šalica vode (oko 1,5 l)
2-3 šalica kukuruzne krupice
1 žličica soli
Veća količina kukuruzne krupice jelo će učiniti gušćim. U zakuhanu vodu dodati sol te lagano, uz stalno miješanje da ne nastanu grudice, dodavati i ukuhavati kukuruznu krupicu. Koristite što dužu kuhaču kako vas kipući mjehurići palente ne bi poprskali i opekli. Palentu i žgance možete kuhati i tako da ih dobro izmiješate pjenjačom za snijeg. Kad se počne zgušnjavati, poklopiti i kuhati još 15-20 minuta na laganoj vatri.